Zselébe zárt gyümölcsözön

 

Minden gyerek lelkesedik a zselatinos édességekért. Egyesek képesek a finom gyümölcstortát meghámozni és kizárólag az izgalmas, ruganyos zselatin réteget elfogyasztani, nem törődve azzal, mennyit fáradoztunk a torta többi részével. A héten engedtem a nyomásnak, és elkészítettem a hőn áhított gyümölcszselét, jó sok bogyós gyümölccsel, és mézzel, az egészség jegyében:

 

 

 

Ha már az egészségnél tartunk, a hagyományos zselatinról megoszlanak a vélemények. Szerencsére többféle alapanyag is rendelkezésünkre áll, így bárki nyugodt szívvel kiválaszthatja a meggyőződése szerinti legjobb zselé alapot:

Őrölt zselatin por

A zselatin porral a egyszerű dolgozni, megbízható, nem csomósodik. A csomagolás utasításait követve lehetetlen elrontani. Mivel állati csontokból és bőrből állítják elő, a vegetáriánusok és a kifinomult biokonyha hívei elutasítják. Ugyanakkor porcépítő kollagén tartalma miatt a sportszakemberek melegen ajánlják a fogyasztását, ezen kívül köröm és hajnövesztő hatását is bebizonyították.
Ezzel kapcsolatban egy személyes történetem, egy 90+ évet megélt nagybácsiról, aki még 90 felett is évente 3 alkalommal ellátogatott pár napra Ausztriába, hogy kedvenc sportjának, a síelésnek hódoljon. Nagy csodálattal tekintettünk rá, amiért így megőrizte fittségét és jó kedélyét az idős napjaira. Mindig egészséges és mértékletes életvitelre törekedett, és soha nem felejtette el bevenni a napi egy teáskanál zselatinját, amit meleg teában feloldva fogyasztott.

Lapzselatin

Alapanyaga növényi eredetű pektin, ami már elfogadhatóbb a tudatos táplálkozást követők körében. A por zselatinnal ellentétben ezt nem szabad főzni (!), csupán jéghideg vízben áztatni, majd alacsony hőfokon melegíteni. Kicsit lassabban szilárdul, de a gyártó utasítását követve ezzel is biztosan sikerrel járunk.

Agar-agar

A vörös algából előállított növényi zselésítő bio és reform boltokban szerezhető be. Minimális alga szaga van, de megfőzve már nem lehet érezni. Kocsonyákhoz és sűrítéshez is egyaránt jó. Figyelni kell a pontos adagolásra, mert ha meglendül egy kicsit a kanál, könnyen túl keménnyé válik a végeredmény. Habár a gyümölcszselénél ez kevésbé jelent problémát, a lekvárfőzésnél biztosan nem szeretnénk, hogy úgy kelljen kivágni az üvegből.
Általában 1 g agar-agarhoz 100 ml folyadékot kell keverni, majd forralás után 40°C-on kezd zselésedni. Jó tulajdonsága, hogy többszöri melegítésnél újra folyékonnyá válik.

Én az elkészítéshez most lapzselatint használtam.

A formákat 12 részes szilikon muffin-sütőben készítettem. A két legfontosabb dolog a siker érdekében:
Vízzel nedvesítsük meg a részeket, mielőtt beletesszük a gyümölcsöket, hogy a végén könnyedén és szépen kiforduljon belőlük a kész zselé.
És mielőtt megtöltögetjük a formákat, és ráöntjük a zselét, rakjuk a szilikon lapot egy merev tálcára, amivel együtt el tudjuk helyezni a hűtőben. A még meleg zselével ugyanis elég nehezen ügyeskedtem szilárd lapra a nyeklő-nyakló szilikonformát, amiből mindenhol ki akart folyni az anyag…

 

 

A 12 részes muffin formához 3-4 dl mennyiségű folyékony zselatinra volt szükségem. Ez változó lehet, attól függően, hogy mennyi gyümölcsöt teszünk a formába, illetve, hogy mennyire töltjük csurig.

Bármelyik kocsonya alapanyagot használjuk, kövessük a csomagoláson leírt használati utasítást. Mézzel édesítettem cukor helyett. Miután elkészült és kihűlt, fogyasztás előtt tegyük a hűtőbe, hogy jó kemény és üdítően hideg legyen.

Tálalás előtt késsel óvatosan körbevágtam a formákat, hogy meg ne sérüljön a zselé, így szépen kifordultak a szilikonból.

 

 

 

 

 

Oszd meg te is!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Facebook
Facebook
Google+
http://www.napsugarasotthon.hu/zselebe-zart-gyumolcsozon/
PINTEREST
PINTEREST
Instagram