Túrós pogácsa

21.00. alszik az egész család, rend van itthon, forró csoki illata száll a szobában, el sem hiszem, hogy mindez velem történik. Csak a macska próbálkozik, hátha negyedszer is kap vacsorát. Hát kap is, ha ezen múlik a nyugalom :).

Rábukkantam a tökéletes túrós pogácsa titkára, amit vagy háromszor teszteltem azóta, ugyanis mostanában hol hozzánk jönnek vendégek, hol mi megyünk, így van ürügy borkorcsolya sütéshez.
Semmilyen új fortélyról nincs szó, egy régi, bevált recept szerint sütöttem, amit nálunk anyai ágon öröklődött rám, de szerintem sokan ismerik. Egyenlő mennyiségű túrót, lisztet és vajat kell összegyúrni. Én még egy tojást is hozzá szoktam adni. Hallottam, hogy élesztős verziója is van, amit most kihagyok, viszont hajtogatom, hogy jó réteges legyen.

 

réteges túrós pogácsa

 

Soha nem kellett a kutyának adni ezt a pogácsát, mindig hamar elfogyott.
Pár hete azonban, amikor sütöttem, egyre csak emelkedtek, és jobbra-balra egymásra dőltek a sütőben, mintha sosem akarnának megállni a növekedésben.
Gyors telefonos konzultáció keretében megtudtam anyukámtól, hogy ez ilyen amikor sikerül. Szóval korábban bár mindig elrontottuk, mégsem panaszkodott senki. Sőt, nagyon szerettük.
A siker titka a jóféle, piacon vásárolt házi túró, ami sokkal krémesebb, és zsírosabb, mint a nagyüzemi, morzsalékos és több savót tartalmazó túró. (Nálam sokszor még a túrógombóc is széteseik ha túl nedves túrót veszek, olyankor kénytelen vagyok hozzátenni 1-2 evőkanál lisztet.)

 

réteges túrós pogácsa

 

Ahogy tesztelgettem a napokban a receptet minden alkalommal csökkentettem a vaj mennyiségét, hogy lehetőleg ne legyen annyira zsíros. (Az eredeti recept a túróval egyenlő mennyiséget tesz bele.) Mivel nem rontott a pogi élvezhetőségén, – nem is lehetett észrevenni – így ezt a light verziót véglegesítettem magamnak. Ha viszont ha bolti túróval készíteném, akkor beletenném az eredetileg előírt mennyiséget.

 

Hozzávalók:

  • 500 g túró
  • 350 g vaj
  • 500 g liszt (300 g fehér+200 g teljes kiőrlésű)
  • 3 tk. só
  • 1 tojás bele + 1 kenegetni
  • tetejére: szezámmag, sajt, köménymag….

Az összes hozzávalót fél órával gyúrás előtt kiveszem a hűtőből átmelegedni. Kimérem, összegyúrom.
Kinyújtom a tésztát, egyik felét megkenem tojással, ráhajtom a másik oldalt, majd megismétlem. A fent látható forma a végeredmény.
Ez után beteszem a hűtőbe pihenni pár órát, vagy akár egy napot is, de le is lehet fagyasztani. Nálam éppen most is van egy adag, ha hirtelen váratlan vendégek jelzik gyors érkezési szándékukat, csak elő kell vennem, és süthető.

 

réteges túrós pogácsa

réteges túrós pogácsa

 

Sütés előtt még egyszer elvégzem a fenti hajtogatást és a kenegetést, majd lehet szaggatni.
Hát nem elegáns mindezt kristálypohárral tenni? 🙂 A pogácsaszaggatóm túl nagy, jobban szeretem a kis helyeseket 😉 A tepsiben hagyjunk helyet a dülöngélésnek, különben összeragadnak.
Tojással megkenegetem őket, majd sajtot, köménymagot…valamit szórok a tetejükre.

200°C-on előmelegített sütőben kb. fél óra alatt pirosra sülnek.

 

réteges túrós pogácsa

réteges túrós pogácsa

 

Turbó változat: amikor nem szaggatjuk, csak rudakat csinálunk belőle. Ez elég gyakran előfordul nálunk. A gyerekek szerint a rúdpogácsa az igazi.
Ha így sütjük, még ropogósabb, mert vékony, és jobban átsül.

 

réteges túrós pogácsa

Oszd meg te is!


2 thoughts on “Túrós pogácsa”

  • Nekem a tojásos kenegetés azt súgja, hogy a tészta kötött és száraz … nem vajjal kenjük a rétegeket véletlenül??

    • Nem száraz, elég sok túró és vaj van benne. Igazából van, hogy vajjal kenem, máskor tojással, mikor mi van itthon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Facebook
Facebook
Google+
http://www.napsugarasotthon.hu/turos-pogacsa/
PINTEREST
PINTEREST
Instagram