Tengeri kagylók és csigaházak tisztítása

 

A gyűjtögető gyerekek számára a tengerpart az egyik legizgalmasabb kincsesbánya. A gyűjtőszenvedély pozitívumai közül kiemelném, hogy miközben a csemete a parton bogarászik, a szülő, akinek egy ilyen vakáció – valljuk be – kőkemény munka, végre békésen ellazulhat. Kivéve persze, ha ő maga sem tud ellenállni az elragadó mészvázaknak, és inkább a tengerbe veti magát egy búvárszemüveggel, pihenni pedig majd a munkahelyen fog.

 

 

 

Így történt, hogy tekintélyes kis gyűjteménnyel tértünk minden este a szállásra, ami nem lett volna gond, ha nem kezd el már ott bűzleni… Pedig ügyeltünk rá, hogy ne szedjünk össze olyan kagylót, vagy csigaházat, aminek lakója van, de elég egy-két tetem, és bűzlik az egész.
Mit lehet tenni, ki nem dobhatjuk őket. Már azért sem, mert az egyik darabért a férjem halált megvető bátorággal az ép dobhártyáját áldozta fel, ami beszakadt a merülés közben.
Még hazaindulás előtt, az apartmannban kifőztem a herkentyűket. Eredmény: a szag beterítette az egész házat. Gyorsan le is állítottam a “kagylófőzést”, és kifertőtlenítettem a fazekat, mielőtt a földszinten lakó, őrmester típusú házinéni kifizetteti velem.
Itthon aztán profibb megoldásokat kerestem, és eredményesen letisztogattam és szagtalanítottam a kincseket, ahogy a képen is látható:

 

 

 

Mint mondtam, – a kisebb teremtmények iránti érzékenységünkből kifolyólag – nekünk csak lakatlan tengeri herkentyűink voltak, de előfordulhat, hogy néhány élő állat is a gyűjteménybe keveredik.
Erre az esetre is találtam jó tanácsok, amiket most közkinccsé teszek:

1. Lakatlan tengeri kagylók, csigaházak tisztítása, szagtalanítása

 

3 az 1-ben: fertőtlenítés, szagtalanítás, tisztítás:
A legegyszerűbb és leginkább bombabiztos megoldásnak azt találtam, hogy egy fazékba 7:3 arányban töltöttem vizet és fertőtlenítőszert (Domestost), és 15 percig főztem a kagylókat. Valahogy a fertőtlenítőszer tudott valamit, mert a bűz ezúttal elmaradt. A képen is látható, hogy semmilyen károsodás nem érte a mészvázakat, ráadásul az itt-ott lerakódott moszatok, és egyéb furcsaságok is eltűntek, így megúsztam a további sikálást és egyéb macerákat.

Másik módszer: az 1:1 arányban hígított hipós vízben való áztatás is elvégzi a feladatot. Az áztatás ideje a szennyeződés mértékétől függ. Ne hipózzuk a szükségesnél hosszabb ideig, mert természetellenesen fehér, mű hatást eredményez. Áztatás előtt célszerű kefével eltávolítani a lerakódott moszatféleségeket a kincsekről.

 

2. Apró kagylók eltávolítása

 

Némelyik nagyobb kagylóvázat kisebb kacsakagylók sokasága szállja meg. Ha a vegyszeres kezelés után sem válnak le, ezeket vékony csipesszel, vagy kefével tudjuk eltávolítani.

 

3. Fényesítés

 

Némelyik fajta szépségét kiemeli egy kis extra gondoskodás: egyszerű ásványi olajjal, vagy babaolajjal áttörölgetve szép fényt adhatunk nekik.

 

4. Ha állati tetemek, maradványok is vannak a mészvázban:

 

Puhatestűek eltávolítása a kagyló- és csigaházból

Kedvencem a minimális közreműködést igénylő, környezettudatos módszer, az “elföldelés”. Ha türelmes ember vagy, kiaknázhatod a természet működését.
A kertben kevésbé frekventált helyen ásunk egy 30-40 cm mély gödröt, amibe betemetjük a kagylókat. Az írás szerint nincs más dolgunk, mint várni, hogy az anyatermészet elvégezze a dolgát, vagyis a rovarok, lárvák, baktériumok eltűntessék a szerves maradványokat a mészvázról. Hogy pontosan meddig is? “Minél tovább, annál jobb.” – javasolja az írás. Én pár hetet tippelek, és utána még 1:1 arányú hipós vizes fürdőben is célszerű lefertőtleníteni a herkentyűket.

Aki nem bánja, hogy oszlófélben levő állati tetemek kerülnek a mélyhűtőjébe, az fagyasztással is elvégezheti a kilakoltatást. Légmentesen záró zacskóban néhány napra lefagyasztjuk, majd amikor időnk engedi felolvasztjuk szerzeményeinket. Ezek után állítólag gyerekjáték megszabadítani őket a lágy részektől. Ahogy a többi módszernél, utána jöhet a hipós áztatóvíz.

Főzés: mikrohullámú sütőben, illetve forró vízben főzve szintén könnyedén megtisztíthatjuk tengeri kincseinket a hajdani lakóktól. Feltételezem, hogy ez sem jár szag nélkül, de pár perc hőhatás után a szerves részeket könnyen el lehet távolítani. És már mondanom sem kell: hipós vizes áztatás következik.

 

 

Oszd meg te is!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Facebook
Facebook
Google+
http://www.napsugarasotthon.hu/tengeri-kagylok-es-csigahazak-tisztitasa/
PINTEREST
PINTEREST
Instagram