Szaftos, foszlós kakaós csiga

A házi készítésű croissanok, pogik, csigák… és mindenféle reggeli kávé mellé fogyasztható péksütemények mindig nagyon meghitt, otthonos érzéseket ébresztenek bennem.
Mostanában a kakaós és vaníliás csigákkal kísérleteztem. Maga a sütés egyáltalán nem volt meghitt, mondhatom, elkeült a flow. Mert az első recept túl kevés tejet javasolt így annyira kemény lett a tészta, hogy könnyebb lett volna vele bedobni a szomszéd ablakát, mint dagasztani. De mentségére legyen mondva, azért megkelt, nagyjából fogyasztható volt.
Legközelebb meg átestem a ló másik oldalára, túl sok tejet adtam hozzá, és az egész a kezemre ragadt. A kelt tészta fogságában dühöngtem, és pakoltam hozzá a lisztet.
Az utolsó szériát bulira készítettem, és egy csomó bókot zsebeltem be. Mi is elégedettek voltunk.
A fehér liszt egy részét zabpehelyliszttel cseréltem ki. Csak annyit, hogy nehogy elnehezítse. Mézet is használtam, hogy kiváltsam vele a cukor egy részét.

 

Kakaós csiga

 

Tésztához:

  • 40 dkg liszt (30 dkg fehérliszt, és 10 dkg zabpehelyliszt)
  • 2,2 dl tej
  • 2 ek. méz
  • 2 dkg élesztő
  • 3 tojás sárgája
  • 5 dkg vaj

Langyos tejbe belekevertem a mézet, és a az élesztőt. Amíg felfutott kimértem a liszteket, összekevertem őket.
A közepébe “fészket” csináltam, oda kerültek a tojások, a só és a vaj, végül a felfutott élesztő is. Összegyúrtam, és 5-10 percig dagasztottam. Konyharuhával letakarva kelesztettem.

Csokis töltelékhez:

  • 10 dkg vaj
  • 5 ek. natúr kakaópor
  • 10 dkg porcukor
  • csipet fahéj/vagy egy ek. Nutella

A töltelék hozzávalóit egy nagy bögrében kimértem, és mikróban felmelegítettem annyira, hogy össze tudjam keverni. Akkor jó, ha elég lágy ahhoz, hogy kenni lehessen, de nem folyik ki a tésztából, amikor az összetekerésre kerül sor.
Eközben a tészta szépen megduplázta a térfogatát. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtottam, és rákentem a csokis masszát. Szépen egyenletesen, mert nem szeretjük, amikor a szélére már nem jut.

Tetejére kenegetni:

  • 2 dl tejszín
  • 1 nagy ek. méz

Szorosan összetekertem, és kb 2 cm-es szeleteket vágtam belőle. Sütőpapírral bélelt tepsiben, egymástól viszonylag távol helyeztem el őket, mert hely kell nekik a további terjeszkedéshez.
További 10 percig pihentettem a csigákat, miközben a sütő is bemelegedett 180°C-ra.
A sütés első 15 percében szépen meghíztak, ekkor megkenegettem őket a mézes tejszínnel. További 10 percre visszatoltam őket, aztán ismét kenegetés következet, és még 5-10 perc sütés.

Ha több tepsiben sütitek, a várakozó adagot lehetőleg tegyétek hűvösebb helyre, hogy ne keljen meg túlságosan.

 

 

 

Oszd meg te is!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Facebook
Facebook
Google+
http://www.napsugarasotthon.hu/szaftos-foszlos-kakaos-csiga/
PINTEREST
PINTEREST
Instagram