Süni torta

Minden gyerek szereti a süniket, így hát a süni torta nemcsak az Anna, Peti és Gergő mesében arat sikert. Nándinak is ez volt a kívánsága az 5. szülinapjára. Nem is nehéz elkészíteni, elég egy ovális jénai tál hozzá, így megkímélhetjük magunkat a piskóta farigcsálásától (nem úgy a például a verdás torta esetében :).
A szülinapi torta sütés jó lehetőség egy kis alkotásra, és így legalább tudom, hogy emberi fogyasztásra alkalmas dolgok kerülnek bele – habár ezúttal hagyományos alapanyagokat használtam (cukor, tejtermék). Amolyan felturbózott orosz krém torta lett belőle:

 

sünitorta

 

A torta alapja egyszerű piskóta. A túlságosan tejszínes-habos krémek helyett jobban szeretem, a vaníliás-pudingosakat, így azzal “javítottam fel” a hagyományos tejszínes krémet. Kandírozott narancshéjjal, mazsolával elkeverve került mindez a piskótába, amit egy kevés narancslekvárral kentem meg. A tetejét (kakaóval barnára színezett) marcipánnal vontam be, abba kerültek a mandulahasáb tüskék.
Nem tartozik a 15 perc alatt elkészíthető édességek közé, de nagyon cuki.
(Akinek van jól bevált receptje, bármilyen egyszerűbben elkészíthető krémmel megtöltheti a piskótát, de eszem ágában sincs bárkit lebeszélni erről, mert szerintem megéri a fáradságot. Az a lényeg, hogy stabil, kemény krém legyen, ami nem folyik szét attól, hogy egy kicsit megsimogatjuk a tetején a marcipánt.)

 

Süni torta lépésről-lépésre

 

Piskóta:

(30×20 cm-es jénai tálra méretezve, amit a tál szélesebb részénél, vagyis a felső pereménél mértem.)

  • 3 ek. fehérliszt + 3 ek. teljes kiőrlésű liszt
  • 5 ek. cukor
  • 5 tojás
  • 1 kk. foszfátmentes sütőpor

Teljesen hagyományos piskótát sütök:
A liszteket összekeverem a sütőporral. A tojás fehérjét kemény habbá verem, majd a habverőt lelassítva hozzáadom a cukrot és az 5 sárgáját, végül óvatosan a lisztet is beleforgatom egy fakanállal.
Kivajazott-lisztezett, ovális jénai tálba öntöm a tésztát, és 175°C-on megsütöm a piskótát.
Fontos: A jénai tál fala vastagabb, mint a hagyományos tortasütők, ezért előfordulhat, hogy a teteje már pirulni kezd, de a késhegy-próbával érzékeljük a belseje még szinte folyik. Ilyenkor a tetejét letakarom alufóliával, és a sütő alsó rácsára teszem a tálat, így szépen, egyenletesen átsül az egész. A kihűlt tésztát 3 részre vágom.

Mielőtt a krémnek nekiállnék:
– A habtejszínt jó előre beteszem a mélyhűtőbe, hogy könnyen felverődjön kemény habbá.
– 1-1 marék kandírozott narancshéjat és mazsolát beáztatok rumos teába.

Krém:

  • 1 cs. vaníliás puding
  • 2 ek. porcukor, vagy porrá darált xillit
  • 2,5 dl házi tej

– fentiekből sűrű pudingot főzök, majd időnként megkeverve hűlni hagyom.

  • 150 g szobahőmérsékletű vajat
  • 130 g porcukrot (vagy xillitet)

– könnyű, habos krémmé keverek egy tálban. Amikor a puding kihűlt, apránként hozzákeverem.

  • 200 g tejszínhabot (30%-os)
    – miután jól lehűlt habverővel kemény habbá verek.
    Hozzáadom a pudingos krémet, majd a lecsöpögtetett gyümölcsöket. Fakanállal, esetleg habverővel szépen elkevergetem.

Bár ez a krém önmagában is elég keménynek tűnt, mégsem mertem kihagyni a zselatint a tortából, mivel a marcipán borítás miatt fontos, hogy a krém stabil legyen. Nagyon ritkán használok tejszínt, így biztosra mentem:

3 db lapzselatint a használati utasítás szerint felmelegítek 3 ek. vízben, és langyosra hűtve azt is krémhez keverem.
A piskótalapok tetejét vékony rétegben megkenem

  • narancs, esetleg sárgabarack lekvárral
    – és szép egyenletes rétegben elosztom és elsimítom rajtuk a krémet.

Amíg a marcipánt előkészítem, a tortát beteszem a hűtőbe, hogy a krém jól megdermedjen benne.

 

Marcipán borítás:

  • 300 g marcipán
  • 3 csapott ek. kakaópor
  • 150 g mandula
  • 1 csomag készen kapható Szamos marcipán gyümölcs a tetejére

A marcipán 1/4-ét félreteszem, az marad fehéren, az lesz a feje.
A nagyobb részt átgyúrom, kinyújtom és vékony egyenletes rétegben elsimítok rajta 1 ek. kakaóport. Feltekerem, és alaposan összegyúrom az egészet. Még kétszer megismétlem ezt a műveletet, hogy szép barna színe legyen.
Ha kész a színezés, sima felületen (szilikon lapon) kerek, 3 mm vastag lapokat nyújtok mindkét marcipánból. (ha nagyon lágy lenne, használjunk a nyújtáshoz porcukrot, nekem nem volt rá szükségem)
Ez után egy-egy részt leszelek mindkettőből, így:

Az egyenes résznél fog illeszkedni a barna és a fehér marcipán.
Ha a tortán lyukak, mélyedések vannak, azokat érdemes egy kis marcipán töméssel kisimítani, hogy a borítás ne vegye át a hepehupákat.
Ez után jön a “ragasztó”: A tortát vékonyan átkenem lekvárral, ráterítem a marcipánt, majd középről kifelé finoman rásimogatom, ügyelve, hogy szép legyen az illesztés. Körben, az aljánál levágom a felesleget, és szépre simítom.
A maradék marcipánból elkészítem a pofiját, ha nincs kéznél “szemgolyó”, az is lehet marcipán.
Most már csak a tüskék vannak hátra: A héj nélküli mandulát hosszában 4 részre vágom, majd enyhén megpirítom. Hegyes hurkapálcával előre kiszúrom a lyukakat, hogy a mandulát csk könnyedén bele kelljen illeszteni. A tetejére Szamos marcipángyümölcsöket tettem.

 

sünitorta

Oszd meg te is!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Facebook
Facebook
Google+
http://www.napsugarasotthon.hu/suni-torta/
PINTEREST
PINTEREST
Instagram