Sajtos karfiol pástétom

 

A tavaszi nagytakarításnak és a böjtnek valamennyi kultúrában és a vallásokban is helye van, de talán még a bioritmus is jelzi, hogy itt a megújulás ideje. Míg télen el nem tudtam volna képzelni egy napot sem laktató, meleg étel nélkül, ilyenkor tavasszal, friss, nyers, zöld ennivalóra vágyom. A takarítás esetében pedig ezidőtájt mindig elönt a vágy, hogy otthonomban felszámoljam azokat a kupis gócpontokat, amikről a sötét hónapokban inkább elfordítottam a tekintetem, vagy szorosan rájuk zártam a szekrényajtót.
Rendkívüli megkönnyebbüléssel jár most kidobálni a fürdőszobából a lejárt, flakonba száradt ápolószereket, a spájzban felelslegesen felhalmozott dobozokat, és még a kinőtt babajátékokat sem esik nehezemre elajándékozni. A haszontalan dolgoktól megtisztított tér azonnal világosabb, szellősebb, tágasabb érzetet ad, amitől feltöltődöm energiával.

 

Karfiol pástétom

 

A következő könnyű, húsmentes pástétom is ennek jegyében készült ma reggel. Tegnap egy kis fej karfiolnyi mennyiség nem fért a tepsibe, amikor rakott karfiolt sütöttem, ez adta az ötletet, hogy pástétomot készítsek a maradékból. Igazából nem is nevezném receptnek, mert olyan egyszerű, és gyorsan kész.

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kis fej karfiol, sós vízben megfőzve
  • 80 g sonkás, vagy natúr krémsajt
  • 50 g vaj
  • csipet bors

A főtt karfiolt, miután langyosra hűlt, a többi hozzávalóval turmixgépbe teszem, és pürésítem. Tálalás előtt érdemes hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek. Kenhetjük pirítós kenyérre, vagy mártogathatunk bele zellerszárat, sárgarépa csíkokat, jégcsapretek szeleteket. Póréhagymával a legtökéletesebb.

 

Oszd meg te is!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Facebook
Facebook
Google+
http://www.napsugarasotthon.hu/sajtos-karfiol-pastetom/
PINTEREST
PINTEREST
Instagram