Vegán napraforgó pástétomok

 

 

Számomra az év egyik kedvenc időszaka, amikor sárgálló napraforgó ültetvényekben gyönyörködhetünk a városból kimozdulva, útjaink során. Nem lehet elmenni a gyönyörű látvány mellett anélkül, hogy ne hozzak haza pár szálat a vázába is. Az ültetvény széléről  a csenevészebb tányérokat szoktam kiválasztani, melyeknek pont vázába való a mérete. Egy csokor napraforgó 7-8 napig is szépíti a szobát, szívderítő élénk sárga színével.

 

FEKETE OLÍVÁS NAPRAFORGÓ PÁSTÉTOM, ASZALT PARADICSOMMAL

 

 

HOZZÁVALÓK:

  • 1 bögre enyhén megpirított napraforgó mag
  • 1 bögre magozott fekete olíva
  • 8-10 db aszalt paradicsom csíkokra vágva
  • 1 tk. darált pritamin paprika
  • 1/2 bögre olívaolaj
  • 1/2 kk. kakukkfű
  • 1 kk. oregánó
  • néhány csepp citromlé
  • késhegynyi csípős paprika
  • + kb. 1 bögre víz

A hozzávalókat robotgépbe tettem, és miközben krémesre turmixoltam, folyamatosan adagoltam hozzá a vizet. A víz mennyisége attól függ, hogy lágyabb, vagy sűrűbb pástétomot szeretnénk készíteni. Nekem körülbelül 1 bögrényivel lett kellemes az állaga, így a gépnek sem kellett nagyon erőlködnie.
A pirított magnak, az olívának és az aszalt paradicsomnak amúgy is isteni karakteres íze van, amit egy kevés fűszerrel emeltem ki.
Nem véletlen. hogy nem került bele só. Mivel az olajbogyó amúgy is eég sós, kóstolás után, ízlés szerint lehet hozzátenni.

 

 

 

BAZSALIKOMOS NAPRAFORGÓ PÁSTÉTOM

 

 

HOZZÁVALÓK:

  • 1 bögre nyers napraforgó mag pár órán keresztül áztatva
  • 1 jó nagy csokor friss bazsalikom
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • napraforgó olaj – lehetőleg hidegen sajtolt
  • bors
  • kevés citromlé
  • + kb. 1 bögre víz

 

Ennél pástétomnál nem pirítottam meg a magokat, hadd őrizzék meg az értékes vitaminokat, ásványi anyagokat, viszont érdemes pár órán keresztül áztatni őket, a könnyebb emésztés érdekében.

Olvastam erről egy kis okosságot: az olajos magokban természetesen előfordulnak enzimgátlók, melyek szerepe, hogy megvédjék a magot addig, amíg növekedéshez megfelelő körülmények közé nem kerülnek (napfény, víz, termőtalaj…) Mivel az enzimgátlók megakadályozzák a magban levő enzimek működését, a hasnyálmirigynek extra adag emésztőenzimet kell kiválasztani, az emésztéshez. Ezért fordul elő gyakran, hogy az olajos magvak megülik a gyomrunkat. Az enzimgátlók eltávolításával (áztatás során) a magokban rejlő életerő is felszabadul.
Persze ha megsütjük, vagy főzzük a magokat, a hő hatására is megsemmisülnek az enzimgátlók, viszont az értékes vitaminok egy része is elveszik így, amikért kár lenne.

Áztatás után alaposan leöblítettem a magokat, hogy a kiázott anyagok ne kerüljenek bele az ételbe.
A bazsalikom leveleket leszedegettem a szárról, a hozzávalókat a turmixgépbe tettem. Hidegen sajtolt napraforgó olajat használtam, ami fokozza a kellemes szotyi ízt és illatot.
A citromlével óvatosan bánjunk! Egy keveset tettem bele, mivel ezek a pástétomok levegővel érintkezve hamar megbarnulnak.
Akárcsak az előző krémnél, krémesre aprítottam az összetevőket, miközben fokozatosan annyi vizet adagoltam hozzá, hogy elérjem a kívánt állagot.

Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

Oszd meg te is!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Facebook
Facebook
Google+
http://www.napsugarasotthon.hu/pastetomok-napraforgobol/
PINTEREST
PINTEREST
Instagram