Őszinte képriport egy családi fotózásról

 

Egyik barátnőm mondta jó pár éve, hogy bármilyen személyre szóló, ötletes vagy drága ajándékkal lepi meg a szüleit karácsonykor, értéke abban a pillanatban elhalványul, mihelyt a nővére előveszi a gyerekeiről készült, bekeretezett képeket. Mióta én is rendelkezem néhány gyerekkel, kihasználom a családi fotókban rejlő potenciált, megkímélve a nagyszülőket és magamat attól, hogy valami kreatív ajándékot próbáljak kitalálni.. Így mindenki jól jár, nemcsak a nagyiék, de mi is olvadozunk ahányszor elővesszük a régebbi képeket. De azért leszögezném, hogy csak az gondolhatja mindezt könnyen letudott ajándéknak, aki még nem próbált gyerekekkel kamera elé állni.

Egy jó családi kép mögött sok munka áll. Előrelátó,  anyáktól tudom, hogy vásárlással egybekötött inspirálódás következtében átgondolt outfitben állítják elő a családot, hasonló árnyalatú színekkel hangsúlyozva az összetartozást.
A valóságban: én a fotózás előtti este hulla fáradtan rakosgattam össze szettjeinket, miközben kiderült: nagylányom kedvenc nyári pólójában szeretne a karácsonyi képeken szerepelni, nagyfiam éppen kinőtte a kollekcióhoz passzoló nadrágját, a kicsi kardigánja pedig véletlenül mosatlanul került be a szekrénybe.

Mikor vessünk be szépségtrükköket, ha nem egy ilyen esemény előtt? Fodrászra, kozmetikusra, arcpakolásra nem volt időm. Viszont 15 perccel(!) többet aludtam az ébren maradáshoz szükséges minimumomnál, frissen mosott hajamat a levegőn történő önszáradás helyett körkefével formáztam.

Előre eltervezett fotózásnál még viszonylag magas kockázati tényező valamely szereplő lebetegedése, illetve a helyszínen fellépő akut duzzogás-szindróma. Ez utóbbi váratlanul, rohamszerűen érkezik, és a fotózás végéig tart, máskor egyébként bevállt ellenszerekre rosszul reagál. Mivel extrovertált, szerepelést élvező gyerekeknél ez ritkább, így velünk nem fordult elő még. A tüdőgyulladás pedig csak utólag derült ki. “Szerencsére”- mármint a fotózás szempontjából szerencse, – mert ha tudom mi a köhögés oka, akkor max egy közös szelfit nyomunk az ágyba.

A helyszínen felmerülő legnagyobb nehézség: a látókörben tartani a gyerekeket az exponálás pillanatában. A beállítás szempontjából szerencsés felállás, ha minden gyerekre jut egy felnőtt, aki feltűnés nélkül szorosan le tudja fogni az ölébe tudja venni.
A mostani esetben 0,333 felnőtt jutott egy gyerekre, mert egyedül mentem velük. Mondván, – profi fotós van a családban – bármikor összehozunk egy újabb alkalmat, ha úgy tartja úri kedvünk. Legyen ez most ilyen gyerekes/unokatesós, az ember meg hadd dolgozzon ezúttal.
Tehát a korosztályok létszámbeli aránytalanságából fakadó káoszt egy kis mézeskaláccsal igyekeztem kezelni. Számításom beigazolódni bizonyult, a karácsonyi hangulatba zavartalanul illeszkedett a mézes, a gyerekeket pedig eredményesen le lehet kötni egy kis szénhidráttal. Legalább is amíg el nem fogy.

Utána nyilvanán a megemelkedett vércukorszint hatására szabadult el a hangulat:

 

családi fotózás

 

Ezen a beálláson már csak néhány apróságot kell igazítani, hogy tökéletes legyen, mint például: “Fiam, hogy áll a sapkád?!”

 

családi fotózás

 

Nagyon szeretjük, ha a testvéri szeretet is megjelenik a fotókon: “Jáááááájjj!”

 

családi fotózás

 

A tök jó elképzelés nem mindig mutat jól a fotón. Ez kérem szépen hóesés:

 

vicces családi fotózás

családi fotózás

 

De nem kell feltétlenül sok gyerekre asszociálni, ha rumlis fotózásról beszélünk. Egy 10 napos újszülött is simán helyben tudja hagyni az anyját egy jó adag élénk sárga anyatejes fossal a nagy pillanatban. Gondolkodtam, hogy ide tegyem-e a képet. A férjem szerint az ilyesmi hozza a nézettséget, ami azért megfontolandó. Aztán mégis úgy döntöttem megkíméllek benneteket.
Helyette pár vidám kocka Anti újszülött fotózásáról.

Egyesek láthatóan kivannak ettől az egésztől:

 

családi fotózás

 

Talán a kamera másik végén érdekesebb lenne, avagy mit adnál meg érte, hogy együttműködésre bírd a gyereked: “Mindenesetre beállítom a gépet, amíg az újszülött fejét előnyös szögbe teszi az anyja.”

 

családi fotózás

 

…éééés álljon itt pár kocka, amiért megérte

 

családi fotózás

családi fotózás

családi fotózás

 

Befejezésül álljon itt egy sor arról, aki mindeközben mosolyogva kattogtatott fényképezőgépével: továbbra is szeretettel ajánlom a Pöttyös Portrék stúdióját, a felejthetetlen pillanatok élménydús megörökítéséhez.

 

Oszd meg te is!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Facebook
Facebook
Google+
http://www.napsugarasotthon.hu/oszinte-kepriport-egy-csaladi-fotozasrol/
PINTEREST
PINTEREST
Instagram