Őszi bőségtál a sütőből

Egy ilyen nyár után semmi kétségem nincs, nem életstílusom bőröndből élni! 40 napot töltöttünk el gyerekestől, több különböző helyen megszállva, miközben fejenként egy-egy sporttáskából oldottuk meg az életünket. Legközelebb akkor vállalkozom ilyesmire, ha nekivágok az El Camino-nak, kizárólag szűkebb társasággal: egyedül… ööö, esetleg a férjemmel, aki rollerrel, vagy kangoo-val pattogna mellettem, a gyaloglás túl snassz szerine. Akkor tervezzük, amikor a gyerekek már ajándéknak tekintik a szülők távollétét.
Szóval, leszámítva a bőröndös életmód kényelmetlenségeit, pozitív élmény volt a mögöttünk levő néhány hét. Jó társaságban voltunk, főként vízparton vészeltük át a nyári napokat, míg végre átvehettük az új otthonunk kulcsát. A gyerekeknek élmény volt, Jázmin szerint nálunk jobban senki sem csinálja a nyaralást, mert nem csak úgy “nyaralgattunk”, de haza sem mentünk egész nyáron. Ja, és nem szavaztak ki bennünket egyik “villából” sem. Ezúton is hálás köszönet a befogadó családoknak.

Most, hogy már néhány hete újra van otthonunk, háromgyerekes családnak tempójában halad a fészkelődés: Varrok 10 cm függönyt, pelenkacsere. Újabb 10 centi, internet szerelő érkezik. Kibontok egy doboz festéket…, és visszacsukom, mert Anti 5 perc alvás után jelzi, hogy készen áll a velem való minőségi időtöltésre. A vándorcigány életmód után a nyugodt és csendes szoba úgy tűnik nem kedvező a hosszú alváshoz.
Jut eszembe, a tányérokat már megtaláltuk, közben megy a bútorfestés…

 

 

…közben néha főzök is. Úgy értem rendes ételt eszünk rendes tányérból, késsel-villával!
Kaptunk a nagy szatyor zsenge csemegekukoricát a nagypapa kertjéből. Ráunva a szokásos főtt kukoricára, egytálételt készítettem belőle, gyökérzöldségekkel. Igazi őszi hangulatú sültes tál lett, a múlt héten pont, amikor kicsit megijesztett bennünket az ősz. Nagy atrakció volt, hogy kipróbáltuk a cserépkályhát is. A gyerekek etették a tüzet, nem lehetett megálljt parancsolni. Akkor is fűteni akartak, amikor jobbra fordult az idő. Bevallom én is élveztem, és minimum azért várom a telet, hogy ez a szép kövér cserépóriás melegen duruzsoljon mellettem.

Tehát az egytálétel: Igazából bármilyen zöldség mehet bele, ami éppen van otthon, én föld alatt termőket használtam leginkább.

 

őszi zöldséges tál

 

Hozzávalók:

  • 12 db csirke felsőcomb
  • 4 cső csemege kukorica
  • 1 nagy fej cékla
  • 2 sárgarépa
  • 8 krumpli
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 édesburgonya
  • 2-4 db hegyes erős paprika egészben
  • 1 dl kókuszolaj
  • fűszerek: fokhagymapor, rozmaring, bors, őrölt gyömbér, kakukkfű, szegfűbors, só
  • kevés szójaszósz

 

A csirkecombokat előző este megkentem a kókuszolajos-szójaszószos-fűszeres keverékkel. A fenti fűszereket használtam, de igazából bármilyen előre összeállított keveréket rátennék, amit el tudok képzelni hozzá és éppen van itthon. Összevágtam a zöldségeket, és azokra is rátettem a fűszeres olajat.
A húst és a zöldségeket egyszerre tettem a sütőbe. Ha jól emlékszem, nem takartam le az elején sem fóliával (néha le szoktam). Egyedül az édesburgonyát tettem fél órával később hozzá, mert az nagyon hamar péppé puhul. Egy jó órán keresztül sült 180-200°C-on.

Ez  a fogás nem igényel túl nagy szakértelmet és energiát, ugyanakkor sokkal nagyobb profizmust sugall a konyhaművészet terén, mint például egy tál pattogatott kukorica.

Nem tudom Görög Ibolya mit mond, de nálunk a kukorica miatt kézzel enni ér. Csak ne fogják meg utána a frissen festett falaaaaat!!!!

 

őszi zöldséges tál

őszi zöldséges tál

 

Oszd meg te is!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Facebook
Facebook
Google+
http://www.napsugarasotthon.hu/oszi-bosegtal-a-sutobol/
PINTEREST
PINTEREST
Instagram