Mennyei tál

Ennek a desszertnek a ribizli a főszereplője, de bármilyen más gyümölccsel könnyen el tudom képzelni. Az eredeti recept anyukám megsárgult, szamárfüles gyűjteményéből származik. Már azokban az időkben is “erős kéjencségnek” tartottuk, amikor a kalória, a vércukorszint, a cukor-, laktóz- és egyéb mentességek trendjei nem korlátoztak abban, hogy lelkiismeret furdalás nélkül lakmározzunk a nagyi cukros sütijeiből.
Most, kicsit csökkentve az illegális mértékű cukor mennyiségét elkészítettem a gyerekeknek ezt a finomságot.
Ez alkalommal a tejet is mandulatejre cseréltem, mert ebben a desszertben nem érzem, hogy az élvezet rovására menne. Így a laktóz-érzékenyeknek sem kell lemondani a mennyei élvezetről.

Önmagában a ribizlit túl savanyúnak érzem, ritkán eszem önmagában, de ebben a kompozícióban csodálatosan megkoronázza az édes ízkavalkádot. Bár a krémes édességek esetében sokszor megízleltem már, de ennél még inkább igaz, hogy hosszabb ideig (1 napig) érdemes állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek, és legjobb formájában ízlelhessük meg.

PISKÓTA ALAP:

  • 1 csomag babapiskóta
  • 1/2 dl rum
  • 40 dkg ribizli

A babapiskótát szépen sorban egymás mellé rakosgatom a tál aljára, meglocsolom a rummal, rászórom a leszemezett ribizlit (vagy ízlés szerint más gyümölcsöt).

A FŐZÖTT KRÉM:

  • 4 tojás sárgája
  • 15 dkg kókuszvirág cukor
  • 4 ek. liszt
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 6 dl mandulatej

A 4 tojás sárgáját a kókuszvirág cukorral, a liszttel a vaníliával és 1 dl mandulatejjel csomómentesre keverem, miközben a többi tejet felforralom. Ha felforrt, a masszát hozzáadom, és állandó keverés mellett sűrűre főzöm. Időnként megkeverve langyosra hűtöm, majd ráöntöm a piskótás gyümölcsös alapra.

A HAB:

  • 4 tojás fehérje
  • 10 dkg xillit kávédarálóval “porcukorrá” őrölve (vagy porcukor)

A tojásfehérjéből és a xillitből gőz fölött kemény habot verek, és a massza tetejére simítom.

A CSOKIMÁZ:

  • 1 nagy ek. méz
  • 5 ek. mandulatej
  • 2 nagy ek. kakaópor
  • 50 g kókuszvaj

Az összetevőket gőz fölött felolvasztom, majd simára keverve a tojáshab tetejére öntöm.
Most következik a legnehezebb mozzanat: letakarva a hűtőbe teszem, és 24 órán keresztül állni hagyom, ezalatt távol tartom a kíváncsiskodó családtagokat.

Oszd meg te is!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Facebook
Facebook
Google+
http://www.napsugarasotthon.hu/mennyei-tal/
PINTEREST
PINTEREST
Instagram