Koktélcserkós csokis süti

Apró karácsonyi sütikkel álmodom ilyenkor decemberben, minden másnapra jut valami alkalom, amire jó, ha valami finomsággal érkezünk.
Tegnap például jótékonysági bál volt az iskolában, amire karácsonyi hangulatú, mégsem szokványos sütit akartam készíteni. Újabb kedvencre találtam Valerie konyhájában. Elég a receptet elolvasni, és máris kiderül, hogy Valerie amerikai háziasszony. Egyetlen összetevő elárulja: a CUKOR! Hihetetlen, mennyi cukor kerül odaát a sütikbe, amellett, hogy nagyszerűek persze.
Családi standard szerint csökkentettem a cukor mennyiséget, (még így sem sorolható a light receptek közé).
A lisztből is kevesebb került bele, mert az előírt mennyiség nálam kezelhetetlenül keménnyé tette a tésztát. Ez valószínű, hogy a liszt fajtájától függ. Mivel általában én is sokféle liszttel próbálkozom, többször észrevettem, hogy a jól kikísérletezett, folyadék-liszt arány a következő alkalommal már nem működött. Ezért aztán nem öntök össze mindent, hanem lépésekben adagolom, és a ha közben úgy találom, hogy elérte a tészta a megfelelő álagot, akkor lehet kihagyok a lisztből, vagy a folyékony összetevőből egy keveset.

 

koktélcseresznyés süti

 

Hardcore csokis-cseresznyés falatkákra készüljetek, melyek a brownie szárazabb, kissé ropogósra sült szélére részére emlékeztetnek.

 

Hozzávalók:

Én rögtön dupla adaggal indítottam, így 3 nagy tepsi (kb. 50 db) készült:

  • 150 g nyers nádcukor
  • 150 g eritrit (az eredeti recept szerint fehér cukor)
  • 150 g szobahőmérsékletű vaj
  • 4 tojás
  • 5 g vanília kivonat
  • 2,5 bögre liszt (2 fehér, 0,5 tk.)
  • 1/2 bögre kakaópor
  • 1/2 tk. só
  • 1/2 tk. sütőpor
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 2 doboz koktélcseresznye (kb. 50 db)
  • + dió

Tetejére:

  • 70 g étcsoki
  • 1 dl sűrített tej

Elektromos habverővel alaposan elkevertem a cukrot, eritritet és a puha vajat. Hozzáadtam még a tojásokat, a vanília kivonatot, és krémesre kevertem.

Másik tálban összekevertem a száraz összetevőket, majd kanalanként adagoltam a krémhez, miközben a habverő közepes fokozaton dolgozott. (Úgy, hogy a lisztes kakaós por ne terítse be a konyhát.) A végén már elég nehezen bírta a gép, akkor segítettem neki fakanállal.

Amikor egyenletes lett a krém, nagyobb cseresznye méretű golyókat formáztam, majd selyempapírral bélelt tepsibe helyeztem őket. (Sütés közben kicsit megereszkednek, és a kis fészkek helyett túlságosan szétterülnek, ha ennél nagyobbakat adagolunk.)
Minden golyó közepébe nyomtam az ujjammal egy lyukat, és beleraktam a koktélcseresznyét. amelyikbe nem jutott, abba dió került.

180°C-on előmelegített sütőben 11-12 percig készre sültek.

Amikor kihűltek, vízgőz felett felolvasztottam kb. 70 g étcsokit, hozzákevertem kb. 1 dl sűrített tejet. Nejlonzacskó kivágott csücskén keresztül rányomtam a sütikre. A teljes száradásig 2-3 óra kellett.

Sütéssel együtt, 45-60 perc alatt elkészíthető.

 

koktélcseresznyés süti

koktélcseresznyés süti

koktélcseresznyés süti

 

Jó étvágyat!

Oszd meg te is!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Facebook
Facebook
Google+
http://www.napsugarasotthon.hu/koktelcserkos-csokis-suti/
PINTEREST
PINTEREST
Instagram