Játékok, amiknek hálás vagyok

Egyik gyenge pontom az ajándék vásárlás. Szirszarokat nem szeretek adni, 3 gyerekes életformámra pedig nem jellemző az üzletekben való gondtalan lófrálás, vagy a neten való bogarászás. A család pedig legitimálta ezt a viselkedést, nem bánják ha 1-2 hónap késéssel köszöntöm meg őket, amikor megjön az ötlet.

Sejtitek, hogy ezt a trehányságot a gyerekeimmel szemben azért nem engedhetem meg magamnak.
Illetve attól függ! Mert itt van például ez a Fogtündér. Az meg micsoda?! Ugye! Én is ezt mondtam először! Megesküdtem, hogy az én házamba nem teszi be a lábát, van nekem elég dolgom nélküle is.
De mit tehetek, ha Jázmin rossz társaságba keveredett az óvodában, ahol hallott már egyet s mást róla. Amikor hősiesen megszabadult az első fogacskától, megsúgta nekem, hogy most végre meglátogatja éjjel a Fogtündér.
Nem akart(am) csalódást okozni, eljött, hozott egy kis tejfog tartó szelencét. Azok után meg nem lehetett már lerázni. Hol egy szép ceruzát, hol egy fürdőgolyót, vagy új fogkefét rejt a vánkos alá. (Ha jól számolom, már csak 50 tejfog van hátra, ha 3 gyerekkel kalkulálok!!)
Viszont amióta lelepleződött a Jézuskával, és a Mikulással együtt, azóta némi lazaság belefér a Fogtündér látogatásainak ütemezésébe. Nándi éppen tegnap szólt, hogy a fogtündér 2 ajándékkal lóg, de ne boruljak ki emiatt, bármikor pótolhatom a múlasztást, ő türelmes.

Azt már nem néznék el ilyen könnyen ha Húsvétra érne hozzánk a Jézuska. Illetve nem egészen. Ha az offline ajándékbeszerzés színtere egy pláza, ahol nem vagyok gyakori vásárló, rendszerint elcsábulok és a csomó jó dolgot találok. Magamnak. Mire elfáradok, rá kell jönnöm, hogy másnak nem vettem még semmit.

A hagyományos óriásjátékbolt viszont az a hely, ahol lesúlyt rám a fizikai rosszullét. Szorít a mallkasom, szívverésem szabálytalanná válik, elönt a forróság, a rám nehezedő a nyomás miatt, hogy értelmes játékot találjak a 20.000 forintos játékporszívó, és az 50.000 forintos babakocsik és a fröccsöntött kardok között. Szerencsére nálunk semmi szükség az ilyesmire, az én gyerekeimet nem hozzák lázba a szerepjátékok. (Egyszer vettem egy babakocsit, amibe a macska beleköltözött a garázsban.)
A gyerekeim nem is értik mi a jó ezekben a játékokban, amikor a valóságban is lehet itthon sütni, főzni, porszívózni, kisbabát pelenkázni.

Ott lenne mondjuk a LEGO! Legot még a legfantáziátlanabb szülő is tud venni. Évtizedek óta az értelmes játékok ranglistájának dobogósa, és minden gyerek örül a 30. doboznak is. Én is próbálkoztam vele…
Hát nem, az enyémek nem érezenk rá! (Most már biztos, hogy valamit véglegesen elrontottam.) Pedig jó példát mutattam, szeretek legozni. Ha elkezdek építeni, akkor csatlakoznak hozzám, de ennyi.

Kiismervén a fajtájukat, már tudom, hogy elsősorban a mozgásos, sportos játékszereknek örülnek. Jöhetnek még a társasjátékok, könyvek és a kreatívkodó bizgentyűk, de ezekhez legtöbbször a segítségem szükségeltetik, így nem nyújtják számomra azt a kikapcsolódást, amit egy játéktól elvárnék. (Mindig meg tudnak lepni: amikor megkapták a trambulint, azt gondoltam rengeteg szabadidőm lesz… Éppen készültem lábaimat felpolcolni a nyugágyra, amikor rémülten hallom: “Anya gyere ugrálj velünk!!”)

Álljon hát itt azoknak a játékszereknek a sora, amelyek aktív, extrovertált gyerekeimnél sikert arattak, megérték az árukat. Nemcsak néhány hétig, de évek óta szívesen használják őket:

Rajzolótábla

Nagyszülőktől kaptak ajándékba egy pirosat és egy kéket. Senki nem gondolta volna, hogy a kütyük korában ennyi éven át megdönthetetlen sikere lesz a kőkorszaki rajzolótáblának!
Két évesen izgi volt a hozzá tartozó formákkal mintát készíteni, később rengeteget rajzoltak rá, majd Jázmin megtanult írni rajta, és üzenetet hagyott: “Szeretünk anya”. Máskor: “segg” – állt a magyarázat gyengébbek kedvéért az illusztráció mellett. – ez is nagyon izgalmas, szerencsére hamar túl voltak ezen.
Még most is hónuk alá csapják, ha autóútra megyünk, és alkotnak rajta. Pillanatok alatt születik egyik rajz a másik után, a jókat persze fotózni kell a telefonnal. Ez a típus van nekünk, 5 éve bírja a strapát:

SVÄVA hinta a svédektől

Ha jól emlékszem, 6 évvel ezelőtt még 6000 forinttal olcsóbban vettem, de gondolkodás nélkül megadnám érte most is az árát (15.990 Ft), tudván, hogy ez az egyik legjobb játékuk.
A nappaliba szereltük fel. Gömbcsukós megoldás van a felfüggesztésben, így körbe-körbe is lehet hajtani, nemcsak hintázásra jó. Amikor be akarják magukat pörgetni, egy sálat kötnek rá, és akkor körbe forgás helyett feltekeredik.
Baba koruk óta használják. A közepe kicsit besüpped, így nem fordulnak ki belőle a csecsemők, cukin elalszanak ringatózás közben.
Több gyereket is elbír, 90 kg a súlyhatár, ami persze a felfüggesztésen is múlik. Max. 3, átlagos testalkatú óvodást engedek bele. Még nem szakadt le soha, de amikor nagyon elvadul a buli, akkor puha szőnyeget teszek alá. Szülinapokon mindig vitte nálunk a show-t,
Na és hogy mi minden volt már ez a hinta: hajó, autó, repcsi, cirkuszi légtornász akármicsoda, lebegő sátor, amikor is kendőket rögzítettek a felfüggesztő szalagokon ruhacsipesszel.
És a legjobb! Felnőttek is hintázhatnak benne!

Szintén rajztábla, szintén a svédektől

Szinte mint az iskolában. Egyik fele hagyományos fekete, a másik modern fehér, amihez filctoll kell. Valamint lehet hozzá venni papírtekercset, ami középen rögzíthető, így letéphető, és az utókornak megőrizhető a remekmű.
Rajzolás, de mégsem a szokványos, nagy a felület. Egyszerre tudnak rajta alkotni ketten, kevés esély van, hogy összevesszenek rajta.
A legnagyobb értéke, hogy ezen sokkal izgalmasabb gyakorolni itthon, mint holmi szamárfüles gyakorlófüzetben! Matek, angol, bármi érdekesebb ezen a felületen.

 

Gyűrű

Egy jó ajtófélfa is megteszi, ha nincs más, és egy matrac alá. Ez a legújabb szerzemény. Amikor egész decemberben itthon voltak, a négy fal közé zárva, akkor jöttem rá, hogy szélesítenünk kell a beltéri sportlehetőségek körét, ha a kanapét használni akarjuk még egy darabig.
Valahányszor sajtkukac bújik beléjük, lemennek gyűrűzni.

 

Dobble

És amit egy helyben lehet játszani, viszont csendesnek nem nevezném. Mindig nagy izgalom és nevetés alakul ki, főleg ha a férjem is játszik, aki még jobban belelovalja a kölköket a küzdelembe.

A játék lényege:

“A Dobble kártyajáték játékszabálya röviden: a pakliban lévő 55 lap mindegyikén 8 különböző szimbólum van. Ezekből két kártyát összehasonlítva mindig csak egyetlen egy azonos. A játék során semmi más feladatotok nem lesz, minthogy megtaláljátok ezeket az azonos figurákat, majd kimondva nevüket elsőként csapjatok le a kártyákra.
A Dobble tehát erre az alapszabályra épül és 5 különböző játékváltozatot kínál a dobozban található játékszabály. Az 5 különböző játékmód neve is vicces (például „forró krumpli”), a játékszabály nagyon jól, egyértelműen le van írva.”

Agytornásztató, és figyelemfejlesztő játék, ami a sok éjszakázástól kissé lepukkant anyaagyra is jótékonyan hat.
Nálunk ez a játék mindenkit megfertőzött. A nagymamámnak is van saját készlete, és minden látogatóját leülteti maga mellé néhány körre.

 

 

Oszd meg te is!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Facebook
Facebook
Google+
http://www.napsugarasotthon.hu/jatekok-amiknek-halas-vagyok/
PINTEREST
PINTEREST
Instagram