Házi szaloncukrok

Last minute bejegyzés következik, kézműves szaloncukrokról. Az én kezem művei.
Minden évben fanyalgok, amikor oda jutok, hogy szaloncukrot kéne vennem. Túl édesek, túl silány alapanyagokból állnak, és/vagy túl drágák. Nem is nagyon szoktam venni, a gyerekek sem hiányolják, mert megszokták, hogy nálunk enélkül van Karácsony. Idén készítettem kétféle szaloncukrot: fehér csokis-kókuszos és mákos-narancsos ízben.
A csomagolásnak legalább annyira örültem, mint annak, ami benne van. A metálpiros és lila helyett finom, vékony selyempapírban igazán csinosak, és ünnepélyesek lettek.

 

házi szaloncukor egészséges

házi szaloncukor egészséges

 

Fehércsokis-kókuszos házi szaloncukor

  • 20 dkg fehércsoki
  • 10 dkg extraszűz kókuszolaj
  • 20 dkg finom kókuszreszelék
  • 1 dl sűrű kókusztej (60%-os)

 

Gőz fölött folyékonyra melegítem a csokit, a kókusztejet, és az extraszűz kókuszolajat. Sima kókuszolajjal ugyanolyan jó perssze, de ennek isteni kókuszillata van. Ajándékba kaptam, és jobb helyre nem is kerülhetett volna, mint ebbe a karácsonyi édességbe.
A végén hozzákevertem a kókuszreszeléket, és hűvös helyre tettem, hogy kicsit keményedjen.

Szaloncukrokat formáztam belőle, és beleforgattam kókuszreszelékbe.
Az eredeti terv szerint itt kész is lett volna, de megkóstolva hiányoltam a csoki bevonatot. Ezért gyorsan megmártogattam őket gőz fölött olvasztott étcsokiban.

 

házi szaloncukor egészséges

 

Mákos-narancsos házi szaloncukor

  • 250 g friss datolya
  • 200 g darált mák
  • 100 g kókusz zsír
  • 2 bionarancs reszelt héja
  • kb. 20 púpozott ek. háztartási kekszpor
  • kandírozott narancs (elhagyható)

 

Egyre több helyen találkozom friss datolyával, régebben csak a Vásárcsarnokban tudtam beszerezni. Nagyon hasznos gyümölcs, természetes magas cukortartalmával tökéletesen édesít, pépesítve sűrű, tartást ad krémeknek, desszerteknek. Íze viszont nem túl hivalkodó, így engedi érvényesülni a többi összetevőt, jelen esetben a mákot és a narancsot.

A datolyám picit kemény volt, mert már veszített a nedvességtartalmából. Kimagoztam, majd lassú tűzön egészen puhára főztem annyi vízben, ami éppen csak ellepte. A maradék vizet leöntöttem, majd hozzáadtam a darált mákot, a narancshéjat és a kókusz zsírt. A kekszport kanalanként adagoltam addig, amíg jól gyúrható, de viszonylag kemény masszát kaptam.
Rövid időre hűvösre tettem, majd szaloncukrokat formáztam.

Ismét hűtés következett, végül gőz fölött olvasztott, 70%-os étcsokiba mártogattam.

 

házi szaloncukor egészséges

házi szaloncukor egészséges

Oszd meg te is!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Facebook
Facebook
Google+
http://www.napsugarasotthon.hu/hazi-szaloncukrok/
PINTEREST
PINTEREST
Instagram