Egészséges Nutell@ variációk

 

A mogyorós csokikrémek továbbra sem hagyják nyugodni a fantáziámat. A múltkori kesukrém után most a Nutellával kísérleteztem. Leginkább az izgatott a “termékfejlesztés” során, – azon túl, hogy egyszerre legyen finom és egészséges, – hogy minél homogénebb, lágyabb legyen a mogyorókrém állaga. Kétféle változatot készítettem: étcsokisat, ami tejmentes, és tejcsokoládésat, mert kíváncsi voltam, hogy mennyivel áll közelebb az eredeti ízvilághoz.

 

 

Mindkettő változat mogyorósabb mint a bolti, ami szerintem csakis előnyére válik a krémes finomságnak. Az eredeti Nutella 13% mogyorót tartalmaz, és fő összetevője a cukor. Itthon viszont kb. 50-70% mogyoró is belekerült, és nemcsak a cukorral spóroltam, de kihagytam a tejport,  és más adalékokat. Míg én mindkettővel elégedett voltam, a gyerekek természetesen a tejcsokisat preferálták.  “Ez a leges-legfinomabb csokikrémed anya.” – végre megkaptam a megérdemelt dicséretet.

 

 

Mitől lesz igazán lágy és krémes a házi Nutella?
Egyik titka, hogy minél alaposabban ledörzsöljük a pörkölt mogyoróról a héjat. Másik az alapos darálás, ami 10-15 percet jelent, és a végére egy sűrű, nedves krémet kapunk. Amikor elkezdjük aprítani a mogyorót, hamar sikerül elérni a morzsás állapotot, ami a további darálás során egy ideig úgy tűnik már nem változik, ennél finomabb nem lesz az anyag. DE, ahogy még tovább dolgozik a gép, láthatóan egyre nehezebben forgatja az olajos őrleményt – néha meg kell állni, és kanállal kicsit átmozgatni – egy pont után a morzsából sűrűn folyó olajos masszát kapunk, mint a képen. Ekkor már újra könnyedén forog az aprítókés a puha krémben. A végére felmelegszik a gép, vigyázni kell, nehogy besokalljon a motor.

 

HOZZÁVALÓK:

 

Nincs sok eltérés a csokin, és néhány összetevő arányán kívül. Az első egészségtudatosabb, a tejcsokis pedig kicsit megengedőbb, de jobban hasonlít az eredetire. Ha tovább szeretném közelíteni, akkor talán még megdupláznám a tejcsokit benne, és tennék hozzá tejport, de igazából pont az a jó benne, hogy nagyon mogyorós.

 

Étcsokis Nutella:

  • 1 bögre törökmogyoró
  • 50 g 70%-os étcsoki
  • 2 ek. kakaópor
  • 1 ek kókuszzsír (v.pálmazsír)
  • 2 ek. agávé szirup (v. méz)
  • 1 kk. őrölt vanília
  • 8-10 csepp stevia
  • (mogyorós) rizstej kb. 1 dl

 

 

Tejcsokis Nutella:

  • 1 bögre törökmogyoró
  • 70 g tejcsoki
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 ek kókuszzsír (v.pálmazsír)
  • 3 ek. agávé szirup (v. méz)
  • 1 kk. őrölt vanília
  • 8-10 csepp stevia
  • rizstej kb. 1 dl

Alaposan megpörkölom a mogyorót, közben kevergetem, hogy a szemek minden oldala átsüljön. Nem baj, ha kicsit túlpörköljük, mert nem kerül bele a krémbe a héj: egy konyharuhába öntöm a mogyorót, és jól megdörzsölgetem, hogy lehulljon.
Ekkor követkzik az aprítógép, a fent leírt módon, kb. 15 percen keresztül krémesre dolgozom a megtisztított szemeket.Vízgőz fölé helyezek egy kisebb tálat, hogy ne éren bele az alja a vízbe, és megolvasztom a csokoládét.Ha felolvadt, a rizstejen kívül minden hozzávalót az olvadt csokihoz keverek, majd a homogén masszát ráöntöm a mogyoróra, és jól összedolgozom a géppel. Így meglehetősen sűrű, ezért körülbelül 1 dl rizstejet öntök hozzá. Ha nincsen mogyorós, a sima is épp úgy jó. Apránként öntöm hozzá, miközben a géppel keverem, és figyelem, hogy mikor megfelelő. Szerintem egy decit elbír, de több nem szükséges. Így hűtőből kivéve is kenhető halmazállapotú marad.

 

 

A banán rettentő jól harmonizál a csokis-mogyorós Nutella ízével. Kedvencünk a nutellás-banános palacsinta, amihez villával áttörjük a banánt, és hozzákeverjük a Nutellához. Leírhatatlan, ki kell próbálni!

 

Oszd meg te is!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Facebook
Facebook
Google+
http://www.napsugarasotthon.hu/hazi-nutella-variaciok/
PINTEREST
PINTEREST
Instagram