Házi készítésű bounty szelet

 

 

Tudatos táplálkozás ide vagy oda, bizonyos édességek, felébresztik a bennem bújó kisördögöt. Olykor  jó engedni a csábításnak, különben olyanok lennénk, mint az aszkéták.
De miért ne készíthetnénk a nevezetes édességet saját konyhánkban, egészséges változatban?
Egyik ilyen gyenge pontom a kókuszos csokoládé, konkrétan az étcsokis Bounty szelet. A keserű csokoládé és az édes, puha kókusz töltelék együtt, hmmmm….

Ez a házi kiadás néhány alkalommal elkészült, mire elérte a szerintem tökéletes ízt és állagot: pont elég édes, hogy ne okozzon csalódást, mégsem gejl, kellőképpen vastag és roppanós rajta a csoki, belül pedig omlós és szaftos a kókusz, akárcsak az eredetiben.

 

 

Az édesítéshez agávé szirupot és mézet használtam, ami valamivel egészségesebb a glülóz szirupnál. Ezeknek az édesítőknek alacsonyabb a glikémiás indexük a cukorénál, emellett vitaminokat is tartalmaznak.
Tejmentessen étkezők is fogyaszthatják, mert tejipari összetevők helyett kókusztejjel készült.

…és akkor lássuk a lényeget: a megadott mennyiségekből kb. 30 szelet!! készül, melyek méretben megfelelnek a gyári változatnak. (szemmértékre)

 

 

 

 

Szükség lesz egy kis vízmelegítő edényre, és egy kisebb edényre, amit úgy tudunk fölé helyezni, hogy a víz ne érje el az alját. Én az ikeás játék serpenyőt választottam a gyerekszobából, ami miatt komoly számonkérésre vontak, hogy hogyan merészelek engedély nélkül játszani azzal, ami nem is az enyém. Egy kis csokival azért sikerült elsimítanom ezt az ügyet, folytathattam a “játékot”.
A mártogatáshoz pedig a fondüvillánál alkalmasabb szerszám vált be leginkább. Minderre persze csak a végén kerül sor, először a kókuszmassza bekeverése következik.

 

HOZZÁVALÓK:

 

  • 400 g kókuszreszelék
  • 1,5 dl kókusz tejpor
  • 2 dl forralt víz
  • 3 ek. kókuszzsír
  • 5 ek. agávé szirup
  • 2 ek. méz
  • 1 tk. őrölt vanília, vagy egy vaníliarúd kikapart belseje
  • kb. 500 g 70%-os étcsoki

 

A kókuszreszelék kb. felét elektromos darálóval, vagy aprítógéppel finommá őrölöm. Könnyebb szeleteket formázni a kókuszmasszából, ha az anyag egy része finom, apró szemű, és segíti a tapadást.
A kókusztejport a felforralt, majd langyosra hűlt vízzel csomómentesre keverem, hozzáöntöm a kókuszreszelékhez, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan összekeverem a masszát.

Ezután néhány órát pihentetem, hideg helyen, hogy a kókuszreszelék kellőképpen összeérjen, és magába szívja a nedvességet, ettől lesz finom szaftos és puha. Fontos a hideg, hogy jól tapadjon és gyűrható legyen, szobahőmérsékleten nehéz vele dolgozni, morzsálódik. Nálam egy éjszakát pihent a hűtőben, majd 15 perccel a formázás előtt vettem elő, hogy kicsit visszapuhuljon a massza, így jól lehetett vele dolgozni, “engedelmeskedett”.

Kézzel szeleteket formázok belőle, amiket újra beteszek a hűtőbe, hogy jól megszilárduljanak, így könnyű a csokiba mártogatni őket, nem töredeznek.

Tehát, ha jól megszilárdult, jöhet a csokibevonat: a csokit vízgőz fölött megolvasztom, és egy tálcára zsírpapírt terítek. A szeleteket csak akkor veszem elő a hűtőből, amikor a csoki már mártogatásra kész. Ez azért fontos, mert ahogy melegszik és puhul a kókusz szelet könnyebben törik, lepottyanhat a villáról, ami nem tragédia, mert éppen itt az ideje egy kis kóstolásnak.
Én cs kisebb adagokban veszem elő hűtőből, nehogy az utolsók túlzottan megpuhuljanak, mire sorra kerülnek.

Fontos dolog a mártogatásnál, hogy ne tunkoljuk a villára szúrt kókuszt hosszasan a meleg csokiba, mert átmelegedve, szintén törőssé válik és darabokban kell a csokiból kihalászni. Érdemesebb inkább egy kanál segítségével rámerni az olvadt csokoládét, majd kissé lecsöpögtetve az előkészített zsírpapírra helyezni. Ha eddig sikerült eljutnunk, már semmi “veszély” nem fenyegeti a bounty szeletet.
Nem örödöngösség, ha ezekre figyelünk, szép lesz a végeredmény.

Ha kész a bevonat, neeem, még nem kóstoljuk meg, ismét a hűvös helyre mennek, hogy szépen megszilárduljanak a Bounty szeletek. Ha a csoki roppanósra keményedett, könnyedén eltávolítható a zsírpapírról.
Amit nem eszünk meg azonnal, dobozba teszem, és továbbra is a hűtőben tárolom.

Oszd meg te is!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Facebook
Facebook
Google+
http://www.napsugarasotthon.hu/hazi-keszitesu-bounty-szelet/
PINTEREST
PINTEREST
Instagram