Fűszeres rusztikus mézeskalács

Nálunk már Advent kezdete óta tart a téliszünet. Az egyik gyerekem tüdőgyulladással, a másik enyhe és tartós torokfájással tartózkodik itthon. A legkisebb pedig élete első kruppos nyavajájából lábadozik.
Hogy a jó oldalát nézzem, megúsztuk a decemberi eszelős rohanást. Év végi bemutató órák, záróelőadások, vásárlás helyett gyógyteázunk, tanulgatunk, játszunk, mesét olvasunk és nézünk, sütünk-főzünk.

Idén új mézeskalács receptet fundáltam ki. A régit évek óta sütjük, ami épp elég ok az újításra. Egészséges irányba akartam próbálkozni. Ebben az új receptben egyáltalán nincs cukor, csak méz (amúgy is épp elég cukor kerül a szervezetükbe ilyenkor decemberben). Hogy ne érezzük a hiányát, intenzív fűszerezéssel igyekeztem ellensúlyozni.

 

fűszeres mézeskalács

 

A nagyokkal kezd szuper lenni a sütés, lassan olyan kiegyensúlyozott vagyok közben, mint Stahl. Semmi nem borult ki, nem tört össze, szépen beosztották a dekorcuccokat, a vérnyomásom így végig egyenletes volt.
Anti holnap lesz egy éves, és kezd fenyegetően önálló, ugyanakkor rendkívül szórakoztató lenni. Egyedül akar enni, ami még nem megy valami jól, bosszantja a dolog, és odavágja a kanalat. A nagyok irtó jól szórakoznak, miközben az apjuk meg én próbálunk komoly fejet vágni.
Sütés közben egyszer csak megjelent a feje a pult mögött, a testvérei közé furakodva. A kétlépcsős svéd fellépőn mászott fel, határozottan demonstrálva, hogy tévedés hogy ő majd szépen tologat egy autót a szőnyegen, miközben mi vidáman sütögetünk. Egy évvel ezelőtt még odabent volt, alig hiszem el.

 

fűszeres mézeskalács

 

Hozzávalók:

 • 15 dkg vaj
 • 1,5 dl rizs”tejszín” (vagy hagyományos)
 • 2 tojás
 • 3 dl méz
 • 750-900 g félbarna liszt (amennyit felvesz)
 • 1,5 kk. szódabikarbóna

Fűszerek:

 • 2 ek. fahéj
 • 3 ek. őrölt gyömbér
 • 1,5 kk. szegfűszeg
 • 1 bionarancs reszelt héja
 • 1 ampulla narancs kivonat
 • 1,5 kk. őrőlt szegfűszeg
 • 1,5 kk. vanília őrlemény
 • 2 ek.mézeskalács fűszerkeverék

 

Gépi habverő segítségével összedolgoztam a vajat a mézzel, majd a tojásokat, és lépésenként a rizskrémet is hozzáadtam.

Szépen hozzáméregettem a fűszereket is.

A félbarna lisztet a biopiacon szoktam vásárolni a Rábcakapi biokertészettől, nagyon szeretem sütéshez használni. Tudtommal pár bioboltban is beszerezhető, például a Nap-Rában. Ha nincs, akkor 2/3-1/3 arányban használok fehér és teljes kiőrlésű lisztet.

Szóval, kimértem a 750 g félbarna lisztet, amivel gondosan elegyítettem a szódabikarbónát, majd apránként hozzákevertem a nedves összetevőkhöz. Először fakanállal kevergettem, majd ahogy sűrűsödött, kézzel gyúrtam hozzá a maradékot. Ekkor még kicsit úgy éreztem, hogy lágy a tészta, így egy kevés liszttel korrigáltam, amíg elérte azt a keménységet, amivel jól lehet dolgozni. (A többit a nyújtáshoz használtam fel.)
Pár órát pihent a hűtőben.

3 kisebb cipóra osztottam a tésztát, és darabokban dolgoztuk fel: Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtottam, kiszúrtuk a formákat, és zsírpapírral bélelt tepsibe rakosgattuk. Fekete cseresznyével, mazsolával, magvakkal dekoráltuk, és mentek a sütőbe. 180°C-on 5-7 percet sültek. Vigyázat, ami barnul az már megégett!

 

fűszeres mézeskalács

fűszeres mézeskalács

 

Az írókázásra két nappal később került sor. Amint látjátok a képeken, most nem a megszokott hófehér mázzal készült, hanem könnyű tejeskávé színűvel. Ez azért van, mert a fehércukor helyett kókuszvirág cukrot használtam, amit a házi elektromos kávédarálóval őröltem finom porrá. Még mindig a nejlonzacskócsücskön kinyomós módszerrel díszítek.

Idén nem vittem túlzásba a csipkézést, inkább idő- és szénhidrát sporoló pöttyözéssel dekoráltam, illetve ragasztónak használtam a mázat. Néhány bronz csillagocskát, gyöngyház, arany és ezüst golyót találtam a szekrénybe, és nem tudtam megállni, hogy ne használjam fel őket.
Ezzel egészen rusztikus hangulatúak lettek az idei mézeskalácsok.

 

fűszeres mézeskalács

fűszeres mézeskalács

fűszeres mézeskalács

Oszd meg te is!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Facebook
Facebook
Google+
http://www.napsugarasotthon.hu/fuszeres-rusztikus-mezeskalacs/
PINTEREST
PINTEREST
Instagram