Diótorta téli szülnaposoknak

A kemény hideg beállta óta két táborra oszlott a család. Első, akik személyes sértésnek vélik, hogy vastag hótakaró hiányára ébrednek minden reggel, – a gyerekek és én. A másik tábor pedig melegebb éghajlatra küldené a telet, de legalábbis saját magát. Ezt az oldalt a férjem képviseli, aki szerint a Hideg, a Hétfő és a Hóesés egybeesése akkora stressz, hogy ennek bekövetkezésekor kilátásba helyezi, hogy végez magával… de minimum visszafekszik az ágyba, és fel sem kel, amíg 20 fok fölé nem megy a higanyszál.

Az időjárással kapcsolatos konzervatív elvárásomat (4 évszak) Antika szülinapi tortájában is kifejezésre juttattam, még decemberben. Örülök, hogy végre télen is van szülinapos a családban, mert én szeretem ezeket a havas tortákat.
Nagyon finom recept, a barátnőm anyukájától, …vagy úgy is igaz, hogy az anyukám barátnőjétől származik :). Ez érthető, ugye?
Visszatérve a tortára, pár változtatás már esett rajta, szeretem a saját ízlésemre igazítani a recepteket.
Egy szülinap előtt elég sok teendő akad. Hogy ne őrüljek meg, a torta tésztáját mindig megsütöm hamarabb. Attól függően, hogy hány nap múlva lesz az esemény, vagy selyempapírba és konyharuhába csomagolom, és hűvösre teszem, vagy lefagyasztom. A krémet pedig 1, vagy 2 nappal előtte teszem bele. Utolsó napra nem szeretem hagyni, mert finomabb, ha van ideje összeérni.

 

téli havas diótorta

 

Hozzávalók:

Tészta:

  • 7 tojás
  • 15 dkg porcukor (nádcukorból)
  • 7 dkg darált dió
  • 7 dkg liszt (1/3 részben tk. liszt)
  • 1 kk. szódabikarbóna

Krém:

  • 5 tojás sárgája
  • 3 tojás fehérje
  • 10 dkg porcukor
  • 2 dl tej
  • 25 dkg darált dió
  • 10 dkg vaj
  • vanília rúd

 

A tésztához a 7 tojás sárgáját habosra keverem 15 dkg porcukorral, majd egymás után hozzáadom a darált diót, a szódabikarbónával egyenletesre kevert lisztet, végül a tojások felvert habját.

Közepes méretű kapcsos tortasütőben, lassú tűzön sütöm, tűpróbáig.
Amikor kihűlt, három részre vágom.

 

téli havas diótorta

téli havas diótorta

 

Fontos lépés! Mielőtt hozzálátnék a krémhez: a darált diót illatosra pirítom egy serpenyőben. Amióta így csinálom, isteni finomak a diós desszertjeim, a hőkezelés jól kiemeli az ízét.

Az 5 tojás sárgáját, a 3 fehérjét és a porcukrot kikeverem. Hozzáadom a vaníliarudat, és a tejet. Lassú tűzön, hogy nem ugorjon össze a tojás, sűrűre főzöm.

Hozzáadom a pirított darált diót, és együtt is főzöm egy rövidke ideig. Hagyom kihűlni, miközben párszor átkeverem, végül hozzáadok 10 dkg vajat, és már simítom is a piskótalapokra.

A tetejét mindig másként oldom meg. Most főzött krémmel fedtem be kissé hanyagul, mert nekem tetszik ez a látványra is házi készítésű dizájn.

Érzésből adtam bele a mennyiségeket: kb. 2-3 dl tejben csomómentesre kevertem 2-3 ek. lisztet, és sűrűre főztem. Kb. 100 g vajjal kikevertem egy kevés porcukrot, és a két krémet összekevertem. Tortalapáttal rásimítottam, és a havas hatás kedvéért egy kis kókusszal is meghintettem. Csak óvatosan, elvégre diótorta.

A tetejére újrahasznosított hóember figurákból készültek, fagolyóból. Egy régi adventi koszorúra készültek. Hóembert mondjuk marcipánból is igazán könnyű formázni. A csipkebogyót a kertből szedték a nagyok, de bármilyen téli aprósággal helyettesíthető.

 

téli havas diótorta

téli havas diótorta

Oszd meg te is!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Facebook
Facebook
Google+
http://www.napsugarasotthon.hu/diotorta-teli-szulnaposoknak/
PINTEREST
PINTEREST
Instagram