Csillámgyurma főzés nélkül

 

Rávettek a gyerekek, hogy készítsünk só-liszt gyurmát. Még soha nem próbáltam, részben lustaságból, részben pedig mert elbizonytalanított, hogy mindenkinek van egy nagggyon tuti receptje, és persze mind-mind más. Átnéztem a kínálatot, és először a főzősöket vetettem el. Utána azokat, amikhez tartármártást kell keverni… Aztán bepötyögtem a szótárba, hogy a tartar magyarul bórkőt jelent.

Végül egy egyszerűnek látszó receptet választottam innen.
Azért nyerte el a tetszésemet, mert csak össze kell gyúrni hidegen. Viszont tartalmaz néhány extra összetevőt, ami ha kimarad nem baj, ha viszont belekerül extra termékminőséget ígér (Laza szerkezet, fényes felület, ilyet akarok!).

 

házi készítésű gyurma csillámmal
házi készítésű gyurma csillámmal

 

Ide másolom az alaprecept összetételét:

  • 2 bögre liszt
  • 1 bögre só (finom szemű)
  • 2 evőkanál borkő (elhagyható ugyan, de ettől lesz a gyurma lazább szerkezetű)
  • 3/4-1 bögre forró víz
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 teáskanál glicerin (elhagyható, nélküle kevésbé lesz fényes a gyurma)
  • ételszínezék (lehetőleg por, vagy zselé állagú)

 

Gyógyszertárban kaptam glicerint és bórkövet pár forintért. A glicerinnel kapcsolatban egy gyors oktatásban is részesültem, hogy mire nem való. Mint kiderült, az indítéka az volt, hogy egy korábbi vásárló összetévesztete a parafinnal, és székrekedési panaszait szándékozott volna orvosolni vele. A gyurma gyártás megnyugtatta a patikust, kezemben a varázsszerekkel távozhattam.

Ételszínezéket életemben most vettem először, folyékonyat használtam, ami kicsit lágyította a gyurmát, de nem volt vészes. Ha valaki erősebb színt szeretne, és jól megborítja a festéket, mindenképpen érdemes a vizzel kicsit spórolnia.

És a lényeg: az összetevő, amitől a gyerekeid szerint te készíted a legkirályabb só-liszt gyurmát: CSILLÁMPOR! Még szerencse, hogy elfekvőben volt itthon néhány szín.

 

házi készítésű gyurma csillámmal
házi készítésű gyurma csillámmal

 

Így csináld:

A lisztet, sót és borkövet keverd össze.
Add hozzá az olajat és szép lassan adagonként a vizet is. Először csak a bögre 3/4-ét. Nekem általában az is  elég. De mivel ez függ a liszt minőségtől is, lehet, hogy szükség lesz az egész bögrére. Ha mégis túl nedves lett, utólag lehet egy kis lisztet hozzágyúrni.
Először kanállal keverd, majd ha összeáll, akkor kézzel gyúrd tovább, amíg teljesen sima lesz (kb 1 perc).
Végül válaszd négy részre, majd gyúrd bele a színeket is (folyékony színező esetén hagyhatod kicsit sűrűbbre a masszát).

Ha kész, lapíts pogácsákat belőle, szórd meg csillámmal, majd gyúrd át újra.

Közben kiderült, hogy nemcsak csillámport, de szemgolyókat is rejtegetek itthon.
Megszáradva is jól néznek ki.

 

házi készítésű gyurma csillámmal
házi készítésű gyurma csillámmal

 

házi készítésű gyurma csillámmal
házi készítésű gyurma csillámmal

 

házi készítésű gyurma csillámmal
házi készítésű gyurma csillámmal

 

 

Oszd meg te is!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Facebook
Facebook
Google+
http://www.napsugarasotthon.hu/csillamgyurma-fozes-nelkul/
PINTEREST
PINTEREST
Instagram