Családi mézeskalács

Nálunk a karácsony nem telhet el mézeskalács nélkül. A gyerekek imádják enni, a sütés pedig csajos családi workshopok keretében történik, ezért mi is élvezzük. Az első ütem nálam már megvolt a gyerekek segítségével, akik idén – 4 és 6 – már valóban hasznossá tették magukat a konyhában, nemcsak szétszórták a lisztet és befalták a dekorcukrot.

 

mézeskalács

mézeskalács

 

 

A tésztát előző este kell összegyúrni, eltenni a hűtőbe, majd másnap nekilátni a munkának.

Hozzávalók:

  • 20 dkg méz
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg zsír
  • 50 dkg liszt (30dkg fehérliszt + 20 dkg teljes kiőrlésű liszt jó arány)
  • 2 kk. szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 1/2 cs. mézeskalács fűszerkeverék

A mézet, a cukrot és a zsírt kis lángon összemelegítem egy edényben. Félreteszem.
Kimérem a liszteket,a szódabikarbónát és a fűszerkeveréket, majd egyenletesen elkeverem egymással.
A lisztes keverékből, a mézes szirupból és a két tojásból szép, sima, homogén tésztát gyúrok.
Pár órát (vagy egy éjszakát) a hűtőbe pihentetem.
Nyújtás előtt fél órával érdemes kivenni a hidegről, hogy könnyű legyen vele dolgozni.
4-5 mm vékonyan kinyújtom, kiszaggatom, majd kizsírozott tepsibe szépen egymás mellé rakjuk, nem túl szorosan, mert picit dagadni fog.

 

mézeskalács

 

A sütőt 180°C-ra előmelegem, közben a mézesformákat kidíszítjük francia drazséval, tökmaggal, mazsolával, mandulával, napraforgó maggal.
A mézeskalács tészta nagyon hamar megsül, figyelni kell nehogy megégjen. 7 perc körülbelül elegendő.

 

mézeskalács

mézeskalács

 

A cukormáz készítése:

Egy tojás fehérjével alaposan elkeverek 20 dkg nagyon finomra darált porcukrot. (Finomra kell darálni, mert ha csomós, akkor folyton megakad az apró lyukban.)
Egy fél kk. ecetet is csöppentek hozzá, ami szép fényessé teszi a cukormázat.
A díszítéshez tiszta nejlonzacskóba töltöm a masszát, aminek a csücskén nagyon kicsi lyukat vágok.

Fémdobozokba rakva megpuhul és omlóssá válik a mézeskalács. Ha valamiért mégsem puhul meg eléggé – előfordul néha – tegyetek mellé pár szelet almát bedobozoláskor.

A dobozban nagyon sokáig eláll.

 

mézeskalács

mézeskalács

Oszd meg te is!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Facebook
Facebook
Google+
http://www.napsugarasotthon.hu/csaladi-mezeskalacs/
PINTEREST
PINTEREST
Instagram