Citromos gyömbérkeksz

 

Amikor bejártam az irodába dolgozni, délután 3-kor mindig úrrá lett rajtam a fáradtság. Legjobban szerettem ilyenkor szertartásosan elfogyasztani egy csésze meleg teát, pár szem aszalt gyümölccsel és 1-2 karika jóféle teasüteménnyel. Ezzel az 5 perc kikapcsolódás feltöltött annyira, hogy a munkaidő végéig produktívan töltsem el az időt. Egyik kedvencem a citromos gyömbérkeksz, amit legutóbb különleges alkalomra, kis unokaöcsém keresztelőjére sütöttem, ezért szép mázas dizájnt kapott.

 

 

Ha kereszt kinyomóformát kerestek, és ti sem kaptok sehol, egy szétszabdalt szekrény zsanérpántból hajlíthattok magatoknak a férjetek tud hajlítani nektek.

Hétköznapra díszítés nélkül szoktam készíteni: kisebb golyókat formázok, amiket lapos korongokká nyújtok a játék sodrófával, majd 10 perc alatt megsülnek. Dobozban sokáig eltarthtó, omlós keksz.

 

HOZZÁVALÓK:

  • 4 bögre liszt (1/3 teljes kiőrlésű, 2/3 fehérliszt)
  • 3-4 tk. őrölt gyömbérpor
  • 1 kk. vanília őrlemény
  • 2 citrom reszelt héja
  • 2 tk. Alnatura reszelt citromhéj citromolajjal
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 2/3 bögre szobahőmérsékletű kókuszzsír
  • 1/2 bögre xillit
  • 1/2 bögre méz
  • 3 ek. juharszirup
  • 1 egész citrom leve
  • 1 tojás

A száraz hozzávalókat kimérem, és összekeverem egy tálban. A folyékony alapanyagokat és az édesítőket habverővel két perc alatt simára keverem, a tojást a legvégén teszem hozzá, amikor a többi már homogén állagú. A lisztes keverék közepén fészket formázok, ebbe teszem a folyékony masszát, és kézzel simára dolgozom az egészet.
Néhány órán át a hűtőben pihentetem a tésztát.
175°C-ra melegítem a sütőt. Az egyszerű verziónál kisebb dió nagyságú labdákat tépek ki a tésztából, amiket aztán lisztezett deszkán 3 mm vastagságú korongokká nyújtok. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem őket, majd az előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt aranyló barnára sütöm.
Nyújtásnál ad egy kis nehézséget a tészta lágysága. Azt tapasztaltam, hogy minél tovább állt a hűtőben, annál jobban együttműködött velem a tészta. Hogy ne töredezzen, a teljes adagot négy kisebb részre osztva nyújtom ki, és mindig csak annyit veszek elő a hűtőből, amennyivel dolgozom éppen.

A cukormázat úgy készítem, ahogy a mézeskalácsnál:

Egy tojás fehérjével alaposan elkeverek 20 dkg nagyon finomra darált porcukrot. (Ha csomós marad, nehéz lesz vele díszíteni!!) Túlkeverni sem szabad, mert akkor nagyon száraz, és törős lesz a máz, és könnyen lepotyog a kekszről.
ÖTLET: Egy fél kk. ecetet is csöppenthetünk hozzá, szép fényes lesz tőle a máz. Ebben az esetben tettem hozzá egy tk. Alnatura őrölt citromhéjat, hogy igazán citromos legyen kívül-belül, amit a cukorral együtt porrá daráltam. Ettől lett enyhén vajszínű a máz. A díszítéshez tiszta nejlonzacskóba töltöm a masszát, aminek a csücskén nagyon kicsi lyukat vágok. (Amilyen kicsit csak sikerül. Azt még mindig lehet nagyítani, és közben is tágul egy keveset, de ha túl vastagon ír, az nem olyan szép.)
Az összefüggő máz esetében valamivel kevesebb cukrot keverek a tojáshoz, annyit, hogy el lehessen oszlatni egy ecsettel.Először megrajzolom a keretet a sűrűbb mázzal, aztán kitöltöm a felületet a másikkal. Ha megszáradt, akkor tovább lehet díszíteni.

 

 

 

Oszd meg te is!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Facebook
Facebook
Google+
http://www.napsugarasotthon.hu/citromos-gyomberkeksz/
PINTEREST
PINTEREST
Instagram