Citromfüves málnalekvár

A málna az egyik kedvenc gyümölcsöm. Szedni is imádom. Gyerekkoromban, nyári reggeleken első utam a kert végébe vezetett, ahol bőven termett a mézédes, piros málna. Élmény volt a bokrok alatt bujkálva, rátalálni a hatalmas, piros szemekre. Onnan lehetett tudni, hogy megérett, ha tapintásra is puha volt, és ellenállás nélkül elengedte egymást az ág és a gyümölcs.
Minden egyes szem oly nagyon kívánatos volt, hogy kár lett volna a kosárba tenni, inkább bekaptam. Miután több nem fért belém, megtelt a kosár is, és még így is lett a családnak vagy két kiló naponta. Ilyen előélettel igen rosszul érintett, hogy a gyümölcsárusnál apró műanyag dobozkákban, borsos áron lehet hozzájutni pár szem málnához. Ha nagyon visszafogom magam, akkor naponta négy doboz elég. Csak nekem.
Ha egyszer végre eljutunk oda, hogy egy kis konyhakertet alakítunk ki a ház körül, a málna lesz az első, ami a földbe kerül.
Néhány bokor már most is van, de a lekvárfőzéshez a kedvenc zöldségesemtől rendeltem befőző málnát, kedvező áron.

 

citromfüves málnalekvár

 

Gyerekekkel elrobogtam tegnap reggel a 3 ládányi adagért, és ahogy minden évben lenni szokott, már a csomagtartóba pakoláskor elfogyott egy fél láda :).
Hazaérve a férjem is besegített, hogy ne kelljen annyit vesződnöm a befőzéssel. Szerinte amúgy is ésszerűtlen ilyesmivel fárasztani magunkat, amikor a napi rutin tennivalók megvalósulása sem biztosított a három nyüzsgő gyerek és a nyári programok mellett.

A múltkori bodzás eperlekvár sikerén felbuzdulva körülnéztem valami “újragondolásért” a kertben. Arra jutottam, hogy a citromfű nem lehet rossz párosítás a málnával, így került pár ág a fazékba. Csak a főzés idejére, hogy finom aromát adjon a lekvárnak, de üvegbe zárás előtt kihalásztam, hogy evés közben ne találkozzunk zöldségekkel a lekváros üveben.

A citromfüvön kívül nincs semmi csavar a történetben. Sztíviás befőzőcukorral dolgoztam, ami a múltkori bodzás eperlekvárnál is bevált, hogy csökkentsem a cukor mennyiségét. A gyártó 1 kg gyümölcshöz javasol egy csomag (350 g) befőzőcukrot, de szerintem ez a mennyiség bőségesen édessé tesz 2,5 kg málnát is.

 

citromfüves málnalekvár

 

Hozzávalók:

2,5 kg málnához 1 csomag Dr. Oetker Sztíviás befőzőcukor
5-10 ág friss citromfű – inkább 10, mert nem annyira intenzív az íze.

A megmosott málnát és a friss citromfű ágacskákat a cukorral fazékba tettem, felforraltam, majd pár percig erős lángon rotyogtattam, vigyázva, hogy ne fröccsenjen a kezemre a forró gyümölcs.
Az előre kimosott, és forró sütőben kifertőtlenített üvegekbe mertem a lekvárt. Jól rácsavartam, és pár percre fejtetőre állítottam őket.
Aztán kis idő múlva lemenekítettem a pincébe a készletet, mert a családtagjaim evőkanállal, magában kezdték el felszámolni azt :).

 

citromfüves málnalekvár

citromfüves málnalekvár

citromfüves málnalekvár

citromfüves málnalekvár

 

 

Oszd meg te is!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Facebook
Facebook
Google+
http://www.napsugarasotthon.hu/citromfuves-malnalekvar/
PINTEREST
PINTEREST
Instagram