Tök (jó) krémleves

Az esős, hűvös napok szürkés hangulatába a sütőtök édes illata mindig meghittséget csempész. Mivel ezer módon lehet variálni, nem fenyeget az a veszély, hogy ráununk erre a szép sárga zöldségre. Ez a fűszeres tökleves néhány éve lett a család kedvence. Pikáns, krémes íze a ropogós fűszeres kenyérkockákkal annyira eteti magát, hogy még a legfiatalabb kritikusok is belapátolnak három tányérral belőle.

 

 

Hozzávalók:

  • 3 közepes krumpli
  • 1 kisebb sütőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 ek. olaj
  • 1 ek. őrölt paprika
  • 1 húsleveskocka
  • 1 tk. őrölt babérlevél
  • csípős fűszerpaprika (ha csak felnőtteknek készül)
  • csipetnyi bors
  • curry (ízlés szerint, egy jóóó teáskanállal bátran)

 

Olajon megfuttatom az apróra vágott vöröshagymát, majd rádobom a meghámozott, kockára vágott krumplit is. Időnként megkeverem, hogy le ne égjen, közben meghámozom, felkockázom a tököt is, és azt is hozzáadom. Dobok rá 1 ek. jófajta őrölt paprikát, és alaposan elkeverem. Felelöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. Ez után mehetnek bele a fűszerek, és a húsleveskocka is. Amikor minden jól megpuhult, botmixerrel krémesítem, és annyi vizet teszek hozzá, hogy krémleves sűrűségű legyen. Ilyenkor meg szoktam kóstolni, és ha kell teszek még bele sót, curryt, vagy csípős paprikát.

 

Tálaláshoz:

  • pirított kenyér kocka
  • pirított tökmag
  • tökmagolaj

A leves sikerének apró, de nem elhanyagolható eleme: “amit bele lehet szórni”. Legalább is  ha gyerekekről van szó. A szikkadt kenyér ilyenkor valódi kinccsé válik nálunk. Az 1×1-es kockákra vágott kenyeret elterítem tepsiben. Nem túl magas fokozaton megszárítom-pirítom, közben nagyon-nagyon ügyelek, hogy ne égjen meg. (Már többször megjártam…)
Ha elérte a kívánatos aranybarny színt, akkor meglocsolom tökmagolajjal – csak takarékosan, hogy ne ázzon el – dobok rá fűszersót is , és alaposan összekevergetem, hogy egyenletes legyen az ízhatás. (Tökmagolaj hiányában vaj is megteszi. )
Ha kész, tálalásig visszatolom a már elzárt sütőbe, de vigyázni kell, mert még ilyenkor is tovább pirulhat. Ha eddig nem égettük el, most már kár lenne. Kenyér helyett, vagy mellé is készíthetünk pirított tökmagot. Hűvös őszi és téli napok igazi testet-lelket felmelegítő levese. Megfázásra mindig készítek egy nagy fazékkal ebbő a finomságból, és egész nap nagy bögréből iszogatom. Enyhén csípős melegségével enyhíti a nátha szenvedéseit, miközben belülről átmelenget.

 

Oszd meg te is!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Facebook
Facebook
Google+
http://www.napsugarasotthon.hu/407-2/
PINTEREST
PINTEREST
Instagram